Dit artikel is geschreven door Michael Dikmans (IKMF Expert 1 Krav Maga instructeur bij Protect & Defend).

Ik denk dat ik voor velen spreek wanneer ik zeg dat we allemaal veel emoties hebben bij de rellen en plunderingen van de afgelopen dagen.
Maar waar zou die uitbarsting van geweld nou ineens vandaan kunnen komen?

Momenteel gaan er bedrijven failliet, mensen verliezen hun banen, we mogen niet meer uit eten, niet meer een avondje dansen, kinderen hebben nu tijdelijk thuisonderwijs wat heel veel van ouders vraagt en daarbij zijn zelfs de meeste winkels gesloten. Sommigen zijn van mening dat de overheid op dit moment (in)direct bedrijven ruïneert door de bedrijven te sluiten en vervolgens gevoelsmatig te ‘laten vallen’. De overheid heeft het met regelmaat over de financiële overheidssteunen die bedrijven en ondernemers krijgen. Echter is dit vaak onvoldoende en kunnen veel ondernemers hun hoofd niet meer boven water houden.
Voornamelijk startende bedrijven en ZZP-ers hebben het financieel zwaar.
Ondernemers en medewerkers die hun bedrijf of baan kwijt raken riskeren in de problemen te komen vanwege onder andere hun hypotheek, huur en overige vaste lasten. Sommigen belanden in deze tijd uiteindelijk zelfs in de schulden. Dit gebeurt momenteel helaas allemaal op grote schaal. Het schijnt dat een gedeelte van de gedupeerden opstaat en verontwaardiging uit richting de overheid.
Zware financiële en emotionele periodes kunnen zich uiteindelijk uiten in wanhopig, depressief, agressief of opstandig gedrag (rellen en plunderingen).

Er is een groeiende groep mensen in Nederland die steeds minder te verliezen heeft. Deze mensen lopen rond met een oplopende woede en frustratie die misschien gevoed wordt door hun directe omgeving of door sociale media. Deze gefrustreerde mensen zoeken een manier om hun woede en negatieve energie te uiten. Net zoals dat wij behoefte hebben aan een lesje Krav Maga met fysiek contact, horecaondernemers staan te trappelen om hun zaak na maanden weer te openen en een kersverse oma verlangt er naar om haar kleinkind voor het eerst vast te mogen houden.
De één gaat knuffelend ‘koffie drinken’ met 500 anderen op het Malieveld of Museumplein zonder mondkapje, de ander viert feestjes met 30 man op het platteland in een keet en weer een ander krijgt een appje: ‘We gaan vanavond de straat op, we zijn het zat. We gaan rellen. Je doet mee toch?’
Een jonge man leest dit precies op het moment dat het hem allemaal teveel is geworden en niet meer weet wat hij moet doen met zijn woede. Hij besluit op het appje in te gaan en mee te gaan met de groep. Maar is dit dan de manier? De deur van je ouders huis achter je dichttrekken, je capuchon over je hoofd en de boel uit woede vernietigen?

De groep relschoppers en demonstranten is een gemêleerd gezelschap. Het zijn niet alleen maar mannen, het zijn niet alleen maar jongeren of ondernemers, het zijn niet alleen maar mensen die boos zijn op de overheid. Maar het zijn er velen. En dat kan grote gevolgen hebben!
We zien genoeg beelden voorbij komen van mensen die elkaar ‘opfokken’ en elkaar uitdagen mee de straat op te gaan en het rellen en plunderen voor de lol lijken te doen. De mens wordt een kuddedier genoemd. Wordt dat nu bevestigd?

Wat heeft dit alles met Krav Maga te maken?
Net als dat wij een knife attack koppelen aan een terrorist of een gun threat aan een active shooter/overvaller kun je ook hier een leerdoel uit halen.
Wat kun je nu het beste doen als 100 relschoppers door jouw straat lopen, jouw auto/fiets/tuinmeubels slopen en in brand steken of jouw bedrijf wil slopen/plunderen? Kortom: wat kun je doen als je je bedreigd voelt in een situatie als deze? Welke Krav Maga technieken hebben wij hiervoor?

Het korte antwoord is: geen.
Er is geen kick, geen punch en geen techniek om in je eentje zo’n grote groep te verslaan. Gelukkig hebben we wel onze principes. Wanneer er zo’n grote groep door jouw straat loopt, ga dan vooral niet naar buiten. Denk aan de tijdlijn waar we het eindeloos over hebben in de lessen. Kun je weg? Ga dan weg. Kun je een confrontatie vermijden? Vermijd het dan. Heb je nog veel tijd? Haal dan alle losse spullen in je tuin zo snel mogelijk naar binnen en waarschuw zoveel mogelijk mensen in je buurt door bijvoorbeeld te appen in de buurtpreventieapp. Doe je rolluiken naar beneden en je gordijnen dicht. Doe je deur op slot en blijf ver van de ramen vandaan. Tot slot: bel de politie!
Waarmee je eventueel de politie kan helpen is door vanaf een bovenverdieping met je telefoon zoveel mogelijk relschoppers te filmen en fotograferen. Let op, doe dit ten alle tijden buiten zicht en alleen als het écht veilig kan! De politie heeft speciale telefoonnummers of websites waar je deze filmpjes en foto’s (anoniem) naar toe kan versturen. Op deze manier help je de politie om zoveel mogelijk relschoppers op te pakken, te straffen en op te laten draaien voor de gemaakte schade.

Nogmaals, denk niet: ‘Ik pak een wapen en pak ze zelf aan als in een zombie game’. Ten eerste is de kans dat je gewond raakt zeer groot. Onze Krav Maga principes leren ons dat het doel veilig wegkomen is. We zoeken de dreiging niet op! Ten tweede willen we in Nederland niet dat je voor eigen rechter speelt, hoe pijnlijk het ook is om jouw eigendommen kapot gemaakt te zien worden.

Misschien ben je het zat, ben je net als velen officieel ‘Coronamoe’ en moet ook jij je energie kwijt. Stop deze energie in het thuis trainen met ons in de zoom lessen, stop deze energie in je gezin en stop vooral deze energie weer terug in jezelf. Maar zorg ervoor dat je er bij blijft met je koppie!

Blijf allen veilig en gezond. Hopelijk zien we elkaar snel. 

Kida

Available Appointments on 20 mei 2022

  14:00 – 14:301 space available
  14:30 – 15:001 space available
  15:00 – 15:301 space available
  15:30 – 16:001 space available
  16:00 – 16:301 space available